Rolstoelrugby

Rolstoelrugby werd in 1977 ontwikkeld in Canada. Rolstoelrugby werd gezien als alternatief van rolstoelbasketbal. Door rolstoelrugby konden ook mensen met een verminderde hand- armfunctie deelnemen aan de sport. Vanwege het ruige en dynamische karakter van de sport werd de sport eerst ‘Murderball’ genoemd. Tijdens de Paralympische Spelen van 2000 in Sydney werd de sport officieel Rolstoelrugby genoemd.

Copyright: Gero Müller-Laschet

Copyright: Gero Müller-Laschet

Wat is de sport?

Rolstoelrugby is een sport waarin wordt gespeeld in teams van maximaal 4 spelers. Het zijn gemengde teams met zowel mannen als vrouwen. Het team moet de bal in bezit over de doellijn van de tegenstander brengen.

Voor wie is de sport?

De sport kan worden beoefend door mensen met een handicap aan handen en/of benen. De sport wordt vooral beoefend door mensen met een dwarslaesie, maar de sport kan ook worden beoefend door mensen met een andere handicap.

Classificatie

Om gelijkwaardige teams te creëren, worden de spelers geclassificeerd op basis van hun handicap. De classificaties variëren van 0,5 tot 3,5. Het team mag in totaal een waarde van 8,0 in het veld zetten. Dit is alleen als er in wedstrijdverband wordt gespeeld.

 

De stoel:

Rolstoelrugby wordt gespeeld in een speciale rugbystoel. Er zijn twee verschillende stoelen: een verdedigingsstoel en een aanvalstoel.

 

Voor meer informatie over de sport zelf (de classificatie, de stoelen, de spelregels en meer), kunt u kijken op de volgende websites:

http://rolstoel-rugby.nl

http://www.iwrf.com